Chłodniki są idealne na upalne dni, można je serwować w ramach obiadu czy jako orzeźwiającą przekąskę w ciągu dnia.
Chłodnik ogórkowy ma delikatny czosnkowy posmak, zrobiony jest na bazie jogurtu, w domu podajemy go z jajem ugotowanym na twardo.
Składniki:
na 2 porcje
800 g jogurtu naturalnego lub kefiru
2 duże ogórki
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
4 jaja
sól, pieprz do smaku
Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (można zetrzeć ze skórką),
następnie przekładam go na sitko i odsączam z nadmiaru soku.
Jaja gotuję na twardo i kroję na ćwiartki, szczypiorek drobno siekam.
Do rondelka przekładam ogórki i szczypiorek, zalewam jogurtem, doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszam i pod przykryciem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Chłodnik podaję w miseczkach, z jajem pokrojonym na ćwiartki, przyozdobiony plastrami ogórka i szczypiorkiem.
Jeżeli lubimy można wykorzystać dodatkowo tutaj rzodkiewkę czy koperek.
Zjadłabym miseczkę! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Latwy i przede wszystkim super smaczny!
OdpowiedzUsuńa co z czosnkiem?
OdpowiedzUsuńA moze zrobisz chlodnik z botwinki i wrzucisz przepis :)
OdpowiedzUsuńJasne, na pewno pojawi się niebawem na blogu :)
Usuń