Szybka i smaczna zupa w postaci kremu z selera naciowego z dodatkiem prażonego słonecznika.
Zupę możemy serwować z ulubionymi dodatkami, mi jednak wyszła tak gęsta i aromatyczna,
że wolałam aby tylko jej smak był wyczuwalny.
Składniki:
500 g selera naciowego
2 cebule
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
800 ml wywaru warzywnego lub rosołu
100 ml słodkiej śmietany lub jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
1 łyżka masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka curry
słonecznik
świeży koperek
Słonecznik prażę na teflonie, często mieszam, aby się nie przypalił i odstawiam do ostygnięcia.
Na dnie wysokiego garnka rozpuszczam masło i dodaję drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przez kilka minut duszę warzywa, następnie dodaję pokrojoną w talarki marchewkę oraz seler naciowy i trzymam pod przykryciem do 5 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Całość zalewam bulionem, wkładam pokrojone ziemniaki i gotuję ok. 20 minut, aż wszystkie składniki dokładnie zmiękną.
Garnek zestawiam z kuchenki, pozostawiam do ostygnięcia i miksuję blenderem na gładki krem.
Zupę zagotowuję ponownie, doprawiam dobrze pieprzem i solą oraz resztą przypraw do smaku, dodaję śmietankę i dokładnie mieszam.
Krem z selera naciowego przelewam do miseczek, posypuję koperkiem oraz słonecznikiem i podaję.
Podoba mi sie ta zupa! Mysle, ze zasmakowalaby nawet tym, ktorzy za selerem naciowym nie szaleja.
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona:)
OdpowiedzUsuń