Idealna propozycja na smaczne i lekkie śniadanie, w szczególności w okresie letnim.
Placuszki z truskawkami polecam zrobić dzieciom, będą zachwycone.
Składniki:
na 10 placuszków
150 g truskawek
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
1 szklanka mleka
1/4 szklanki roztopionego masła
dodatkowo:
cukier puder do posypania
liście mięty do ozdoby
oliwa do smażenia
W rondelku roztapiam masło i pozostawiam do ostygnięcia.
Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki i kroję w drobną kostkę, kilka sztuk pozostawiam do przyozdobienia.
Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewam przez sito do miski.
W drugiej misce łączę trzepaczką mleko, jaja oraz przestygnięte masło.
Mokre składniki dodaję do suchych i dokładnie mieszam, następnie dokładam truskawki.
Całość ponownie mieszam.
Na rozgrzaną patelnię dodaję minimalną ilość tłuszczu i nakładam łyżką porcję ciasta, trzymam ok. 2 minuty z każdej strony do momentu pojawienia się drobnych pęcherzyków.
Placuszki przekładam na talerz posypuję cukrem pudrem, przyozdabiam truskawkami i miętą,
od razu podaję.
Wyglądają bardzo apetycznie! A że zostały mi truskawki z wczoraj, to wiec co będzie na... drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńpychotka !! lubię takie smaczne placuszki ;D
OdpowiedzUsuńmniam:) lubię wszelakie palcuszki, a Twoje wyglądają przepysznie :) :***
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i mam nadzieję że pysznie smakują :) Jutro próbujemy ;)
OdpowiedzUsuń