Jeśli macie w sezonie spory zapas lubczyku w ogrodzie, proponuję dodawać go do past kanapkowych, np. do pasty jajecznej.
Lubczyk ma wiele właściwości zdrowotnych oraz bardzo intensywny smak i zapach, dlatego nie należy przesadzić z jego ilością.
Pasta jajeczna z dodatkiem lubczyku świetnie smakuje z razowym pieczywem i może wzbogacić nasze śniadanie w letni poranek.
Składniki:
5 jaj
pęczek szczypiorku
kilka liści lubczyku
pieprz, sól do smaku
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany/jogurtu naturalnego
Jaja gotuję na twardo, studzę i obieram.
W misce rozdrabniam dokładnie jaja widelcem.
Liście lubczyku oraz szczypiorek siekam drobno i dodaję do miski.
Dokładam także majonez, jogurt naturalny i dokładnie mieszam, przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Pastę podaję schłodzoną ze świeżym pieczywem.
fajne połączenie, nie jadłam jeszcze takiej pasty:)
OdpowiedzUsuńjakoś nie przepadam za lubczykiem, a mam o ogrom w ogrodzie. Może powinnam nauczyć się o jeść? za to samą pastę jajeczną chętnie bym wciągnęła :)
OdpowiedzUsuń