Kremowa zupa pomidorowa z mascarpone

Świetna zupa w postaci kremu ze świeżych pomidorów i bazylii z dodatkiem serka mascarpone.
Pomidory po ugotowaniu puszczają bardzo dużo soku, który jest bazą całej zupy.
Możemy ją podawać z ulubionymi dodatkami - ryżem, makaronem czy kluseczkami. 

Składniki:

1, 5 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
2 średnie cebule
2 małe marchewki
2 ząbki czosnku
3 łyżki serka mascarpone
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
kilka listków bazylii

Pomidory sparzam wrzątkiem, następnie moczę chwilę w zimnej wodzie, ostrym nożykiem nacinam skórkę dwa razy dookoła i usuwam ją.
Pomidory kroję na ósemki, przekładam do miseczki i na chwilę odkładam na bok.

Na dnie garnka rozpuszczam masło i dodaję cebulę pokrojoną w piórka oraz marchewkę pokrojoną w talarki, warzywa chwilę duszę.
Następnie dodaję pokrojone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość gotuję ok. 20 minut do miękkości, w między czasie dokładam listki bazylii, aby uwolniły swój aromat.
Zawartość garnka pozostawiam do lekkiego ostygnięcia, następnie przekładam do misy blendera i dokładnie miksuję, na aksamitny krem. Na koniec dodaję serek mascarpone, sól oraz pieprz do smaku i ponownie chwilę miksuję.
Jeśli mamy za mało soczyste pomidory można dodatkowo dodać trochę bulionu warzywnego w celu rozrzedzenia kremu.

Zupkę przed podaniem lekko zagotowuję, podaję ciepłą, przyprószoną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, przyozdobioną świeżą bazylią z ulubionymi dodatkami.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments:

  1. pięknie wygląda, taki świetny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny kolor! Nigdy nie dodawałam mascarpone do pomidorowej, ale przyznam, że pomysł jest genialny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, jaki ma śliczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa doskonała - sprawdziłam i wiem co mówię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś ją zrobiłam i jest po prostu przepyszna :) uwielbiam Twój blog. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń