Świetna zupa w postaci kremu ze świeżych pomidorów i bazylii z dodatkiem serka mascarpone.
Pomidory po ugotowaniu puszczają bardzo dużo soku, który jest bazą całej zupy.
Możemy ją podawać z ulubionymi dodatkami - ryżem, makaronem czy kluseczkami.
Składniki:
1, 5 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
2 średnie cebule
2 małe marchewki
2 ząbki czosnku
3 łyżki serka mascarpone
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
kilka listków bazylii
Pomidory sparzam wrzątkiem, następnie moczę chwilę w zimnej wodzie, ostrym nożykiem nacinam skórkę dwa razy dookoła i usuwam ją.
Pomidory kroję na ósemki, przekładam do miseczki i na chwilę odkładam na bok.
Na dnie garnka rozpuszczam masło i dodaję cebulę pokrojoną w piórka oraz marchewkę pokrojoną w talarki, warzywa chwilę duszę.
Następnie dodaję pokrojone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość gotuję ok. 20 minut do miękkości, w między czasie dokładam listki bazylii, aby uwolniły swój aromat.
Zawartość garnka pozostawiam do lekkiego ostygnięcia, następnie przekładam do misy blendera i dokładnie miksuję, na aksamitny krem. Na koniec dodaję serek mascarpone, sól oraz pieprz do smaku i ponownie chwilę miksuję.
Jeśli mamy za mało soczyste pomidory można dodatkowo dodać trochę bulionu warzywnego w celu rozrzedzenia kremu.
Zupkę przed podaniem lekko zagotowuję, podaję ciepłą, przyprószoną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, przyozdobioną świeżą bazylią z ulubionymi dodatkami.
pięknie wygląda, taki świetny kolor:)
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor! Nigdy nie dodawałam mascarpone do pomidorowej, ale przyznam, że pomysł jest genialny!
OdpowiedzUsuńJejku, jaki ma śliczny kolor :)
OdpowiedzUsuńZupa doskonała - sprawdziłam i wiem co mówię :)
OdpowiedzUsuńMi również bardzo smakowała ;)
UsuńDziś ją zrobiłam i jest po prostu przepyszna :) uwielbiam Twój blog. Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuń