Uwielbiam wszelkiego rodzaju oleje i oliwy, zazwyczaj wystarczy niewielka ilość, aby dana potrawa zyskała całkiem nowy smak.
Olej z awokado po raz pierwszy miałam okazję testować dzięki firmie BadaPak
Olej z awokado extra virgin pochodzi z Nowej Zelandii.
Awokado,
Persea gratissima, a po polsku smaczliwka, to wieczne zielone drzewo z
rodziny wawrzynowatych, wywodzące się z tropikalnych lasów Meksyku. Jego
liście służą do wzbogacania smaku wielu potraw i wywarów oraz do
przyrządzania naparu łagodzącego dolegliwości żołądkowe, jednak
największym bogactwem tej rośliny są znajdujące wszechstronne
zastosowanie kulinarne owoce. Nie tylko wykorzystuje się je także w
charakterze warzywa, ale ponadto są źródłem oleju o wyjątkowych
właściwościach.
Owoce, z których produkowany jest ten jeden z najlepszych olejów świata,
powoli dojrzewają w słońcu od sierpnia do marca na stokach okalających
Bay of Plenty (Zatoka Obfitości) na zielonej Północnej Wyspie Nowej
Zelandii. Tutejszy mikroklimat, gleba i pełni zaangażowania ogrodnicy
dostarczają wyjątkowych owoców, których w każdej 250-ml butelce oleju
znajduje się przynajmniej dwanaście.
Olej z awokado ma liczne właściwości zdrowotne, m.in:
redukuje poziom złego cholesterolu, zachowuje zawarte w owocach przeciwutleniacze oraz zawiera witaminy E, C, A, D, K, PP i B.
Olej z awokado świetnie sprawdzi się do smażenia, pieczenia oraz grillowania.
Mnie osobiście zachwycił w moich ulubionych kolorowych sałatkach.
Wystarczą ulubione warzywa z dodatkiem ziół i odrobiną oliwy z awokado, a nasz posiłek staje się o wiele bardziej wartościowy.
Oliwa ma przyjemny, delikatny smak i wspaniały zielony kolor.
Oliwa ma przyjemny, delikatny smak i wspaniały zielony kolor.
Składniki:
1 zielony ogórek
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
2 pomidory
czerwona cebula
garść czarnych oliwek
roszponka, rukola
suszona bazylia
Wszystkie warzywa myję i osuszam, oliwki odcedzam z nadmiaru soku na sitku.
Ogórka kroję w talarki, pomidory oraz paprykę w kostkę, a cebulę w talarki.
Wszystkie warzywa mieszam razem z mixem sałat oraz oliwkami w misce, posypuję suszoną bazylią, całość skrapiam oliwą z awokado.
Ten olej z awokado jest rewelacyjny! Też dostałam go w paczce od BadaPak i wciąż nie mogę przestać się zachwycać :)
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej o nim nie słyszałam-będę musiała spróbować:)Pyszna sałateczka mmm:)
OdpowiedzUsuńJa nie wyobrażam sobie sałatki bez mojego ulubionego oleju lnianego http://oleofarm.pl/produkty/oleje-swiata/olej-lniany/ jest bardzo zdrowy i ma mnóstwo wartości odżywczych
OdpowiedzUsuńLokowanie produktu ? wrrr
Usuń