Delikatne jogurtowe placuszki z rabarbarem to dobry pomysł na smaczne śniadanie.
Mają piękny złocisty kolor i są bardzo chrupiące na zewnątrz oraz przyjemnie wilgotne w środku.
Składniki:
na 8 placuszków średniej wielkości
2 jaja
200 g mąki pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
100 g rabarbaru
szczypta soli
oliwa do smażenia
Rabarbar myję, osuszam i kroję w drobną kostkę, przekładam do miseczki i odstawiam na bok.
Żółtka dokładnie oddzielam od białek, ucieram z cukrem, następnie dodaję przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia oraz jogurt naturalny. Całość miksuję.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączę z ciastem.
Do gotowego ciasta dodaję rabarbar i cynamon, całość ponownie mieszam.
Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę placki z obu stron na złocisto.
Przed podaniem osączam placki na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru tłuszczu.
Placuszki możemy jeść z ulubionymi dodatkami bądź z dodatkowym słodzidłem, np. syropem klonowym albo miodem.
U nas w domu jedliśmy placki z kleksem jogurtu naturalnego, cukrem pudrem oraz kawałkami rabarbaru.
Piękne wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
uwielbiam placki:)...ten przepis muszę koniecznie wypróbować!...pozdrowionka Tysiu:)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńMlask:-) dzieki za taką pyszna propozycje do rabarbarowej akcji:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar. Placki to świetny pomysł. Wcześniej zazwyczaj jadłem ciasto z rabarbarem lub piłem kompot.
OdpowiedzUsuń