Najlepsze Cappuccino jakie jadłam dotychczas.
Bardzo delikatne, nadzwyczaj lekkie w smaku, idealne na każdą uroczystość.
Biszkopt zamiast mąki wykonany jest na budyniach co sprawia, że ciasto jest bardzo przyjemne w smaku.
Zachęcam Was do zrobienia Cappuccino ponieważ jego wykonanie jest banalnie proste i szybkie.
U Nas w rodzinie zrobiło niezłą furorę.
Składniki:
na blachę 20 cm x 25 cm
Biszkopt:
6 jaj
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
700 ml śmietany kremówki 30%
3 śmietan-fixy
1/2 szklanki cukru pudru
6 płaskich łyżek Cappuccino o smaku śmietankowym
Dodatkowo:
mleczna czekolada
Białka dokładnie oddzielam od żółtek.
Białka w temperaturze pokojowej ubijam z cukrem na sztywną pianę.
Następnie dodaję po jednym żółtku i po każdym jednorazowo miksuję, kolejno dodaję mąkę ziemniaczaną, proszki budyniowe, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Całość delikatnie miksuję na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto.
Biszkopt piekę ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po wyciągnięciu biszkoptu uderzam blachą trzy razy o blat, aby biszkopt nie opadł, po czym pozostawiam go do całkowitego ostygnięcia.
Kremówkę razem ze śmietan-fixami ubijam na sztywno, dodaję cukier puder oraz cappuccino i mieszam dokładnie krem.
Krem wykładam na przestudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzam.
Całość posypuję mleczną czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach i wstawiam do lodówki na kilka godzin bądź na całą noc.
Jeśli bardzo Nam zależy ciasto można podawać od razu po zrobieniu.
Sprawdzone ;)
wysmienite ciacho:) na pewno takie upiekę :*
OdpowiedzUsuńJak to pięknie i smakowicie wygląda .... ależ bym zjadła !!!
OdpowiedzUsuńWspaniale to ciacho,zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńbiszkopt budyniowy? super pomysł! a ciasto pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPycha!Zapisuje,tylko mam pytanie jaka maka ma byc w biszkopcie tortowa jak w skladnikach,czy ziemniaczana jak w opisie wykonania.
OdpowiedzUsuńNatalia!
UsuńMąka ziemniaczana, już poprawiam :) zawsze ją dodaję jak piekę biszkopt.
Pozdrawiam
nie cukier waniliowy a waniliNowy :D przez N i z wanilią nie ma nic wspólnego:) sprawdź na opakowaniu:P
OdpowiedzUsuńMałgosiu to Ty sprawdź co mam podlinkowane pod nazwą "cukier waniliowy" i jednak się okaże, że ja mam rację :)
UsuńOd dawna stosuję swój domowy cukier waniliowy, którego się nie kupi w sklepie i dlatego zawsze taką nazwę podaję w składnikach.
Jeśli ktoś takiego nie posiada, korzysta oczywiście z kupnego wspomnianego przez Ciebie wanilinowego, który niestety masz rację nie ma nic wspólnego z prawdziwą wanilią.
:)
oj to przepraszam zwracam honor:) w takim razie podziwiam za waniliowy :D!!!
UsuńNic sie nie stalo :-) lubie jak ktos jest taki szczegolowy. Pozdrowionka Malgosiu :-)
UsuńKochana powiedz mi w jakich proporcjach moznaby zamienić te słodkie cappuccino na np. kawę rozpuszczalną?
OdpowiedzUsuńSzczerze to już chyba zależy od Naszych preferencji.
UsuńMyślę, że w przypadku kawy rozpuszczalnej wystarczą 3-4 łyżeczki aby krem nie był wtedy zbyt intensywny.
Tutaj jednak jest pełna dowolność ponieważ najpierw ubijamy śmietanę, a kawę dodajemy na samym końcu, dlatego proponuję dodać np. 2 łyżeczki kawy i posmakować, i później dalej dodawać według uznania.
Na pewno to zmieni smak, bo z cappuccino jest wyśmienite ;)
Proszę później dać znać ile wystarczy tej kawy, może przyda się to innym
Pozdrowionka :)