Idealna propozycja śniadaniowa.
Szybkie i chrupiące placuszki, niezwykle zaskakujące w swoim smaku.
Nie mają w swoim składzie mąki, dzięki czemu są bardzo lekkie.
Na pewno posmakowałyby dzieciom.
Doskonale smakują z ulubionym dżemem bądź syropem,
w mojej dzisiejszej wersji jest to syrop klonowy.
Jego cudowna słodycz dopełnia smak delikatnych placuszków z kaszy manny.
Składniki:
na 10 placuszków
1, 5 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka
3 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 jajo
szczypta soli
plus oliwa do smażenia
W misce łączymy ze sobą składniki suche: kaszę mannę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia oraz sól.
Dobrze mieszamy.
Dodajemy składniki mokre: mleko, olej i jajo.
Ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut pod przykryciem, aby kasza manna napęczniała, a całość zgęstniała.
Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość tłuszczu i smażymy placuszki z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze