Placuszki z kaszy manny z syropem klonowym

Idealna propozycja śniadaniowa.
Szybkie i chrupiące placuszki, niezwykle zaskakujące w swoim smaku.
 Nie mają w swoim składzie mąki, dzięki czemu są bardzo lekkie.
Na pewno posmakowałyby dzieciom.

 Doskonale smakują z ulubionym dżemem bądź syropem,
w mojej dzisiejszej wersji jest to syrop klonowy.

Jego cudowna słodycz dopełnia smak delikatnych placuszków z kaszy manny.



Składniki:
na 10 placuszków

1, 5 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka
3 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 jajo
szczypta soli
plus oliwa do smażenia


W misce łączymy ze sobą składniki suche: kaszę mannę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia oraz sól.
Dobrze mieszamy.
Dodajemy składniki mokre: mleko, olej i jajo.
Ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut pod przykryciem, aby kasza manna napęczniała, a całość zgęstniała.
Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość tłuszczu i smażymy placuszki z obu stron na złocisty kolor.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze