W moim domu zawsze robi się ćwikłę, przede wszystkim na Wielkanoc.
Jest to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, wędlin, jaj oraz pasztetów.
Jeśli gustujecie w mocniejszych smakach koniecznie ją przygotujcie -
domowa smakuje o wiele lepiej niż ta kupna!
Składniki:
2, 3 buraki
słoiczek chrzanu lub 2 korzenie chrzanu
płaska łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól do smaku
Buraki gotujemy w wodzie, ok. 1 godziny do momentu, aż będą miękkie.
Ostygnięte buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Dodajemy chrzan.
Jeśli korzystamy z korzeni chrzanu to uprzednio oczyszczamy je, ścieramy na tarce, przelewamy wrzątkiem i dopiero wtedy dodajemy do buraków.
Całość mieszamy, dodajemy sok z cytryny.
Można doprawić do smaku cukrem lub solą.
Cukier delikatnie łagodzi smak, natomiast sól podkreśla go.
Przygotowaną ćwikłę należy przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
mmm wygląda smakowicie :-) na pewno zagości na moim stole.
OdpowiedzUsuńrety jak smakowicie wygląda :) na pewno taką przygotuję :) :*
OdpowiedzUsuń