Lekki sos na bazie pomidorów i świeżej bazylii doda smaku każdej potrawie.
Doskonale pasuje do mięsa i grillowanych warzyw.
Jest wspaniałym dodatkiem do wszelkich dań z makaronem, do frytek lub domowej pizzy.
Składniki:
puszka obranych pomidorów
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
łyżka oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
Puszkę obranych pomidorów przekładam do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksuję na aksamitny sos.
W rondelku rozgrzewam oliwę z oliwek i duszę przez chwilę czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do podsmażonego czosnku dodaję sos pomidorowy, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz i duszę przez ok. 15 minut do momentu zredukowania płynu i osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Doprawiam sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Bazylię drobno siekam i dodaję do rondelka, dokładnie mieszam.
Tak przygotowany sos przelewam do naczynia, ozdabiam listkiem bazylii bądź dodaję bezpośrednio do ulubionej potrawy.
też często robię taki sos, np do spaghetti:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten sos z makaronem :) dobry jest też do quesadillas i nalesnikow .
OdpowiedzUsuńmniam;)
OdpowiedzUsuńtaki sos pasuje do wszystkiego ;D