Rukola dodaje werwy wielu sałatkom, wspaniale smakuje również z serami.
U mnie jednak zawsze wygrywa w tej najprostszej postaci - skropiona ulubionymi dodatkami.
Doskonała jako dodatek do obiadu, smaczna na śniadanie, przyjemna na przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
200 g rukoli,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka białego octu balsamicznego,
sól, pieprz,
Rukolę umyć, pozostawić do osuszenia, przełożyć do miski.
Oliwę połączyć z octem balsamicznym i bezpośrednio dodać do rukoli.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
uwielbiam rukolę, dużo jej u mnie schodzi :) mniam
OdpowiedzUsuńteż lubię taką prostą wersję
OdpowiedzUsuńrukola jest rewelacyjna!!!! niby male nic, a jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję zawsze do rukoli pomidorki koktajlowe oraz troszkę sera parmezan startego na grubych oczkach lub pokrojonego na cienkie płatki. Jest wtedy przepyszna ;) Polecam
OdpowiedzUsuńFajna wersja, na pewno wypróbuję.
UsuńNa blogu można znaleźć także podobne sałatki z rukolą, pomidorkami, fetą itp. :)
Pozdrawiam