Smaczna i sycąca sałatka z ciecierzycą i warzywami to zdrowy dodatek do obiadu czy do grilla.
Możemy ją także przygotować w ramach drugiego śniadania albo zamiast tradycyjnych kanapek do pracy.
Możemy ją także przygotować w ramach drugiego śniadania albo zamiast tradycyjnych kanapek do pracy.
Składniki:
200 g ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy
1 średniej wielkości czerwona cebula
10 pomidorków koktajlowych
4 gałązki szczypiorku
100 g słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
pieprz
Ciecierzycę namoczyć na noc (ok. 12 godzin) w 1/2 litra wody.
Następnie w tej samej wodzie w której się moczyła ugotować ją do miękkości, na niewielkim ogniu, pod przykryciem (ok. 1, 5 godziny).
Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być dość jędrna, nie może być zbyt twarda.
Solimy ją na sam koniec gotowania, aby nie stwardniała, następnie odcedzamy i studzimy.
Słonecznik prażymy na rozgrzanym teflonie.
Pomidory i cebulkę kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.
Sałatkę przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
Rety ależ musi być pyszna:) Namaczam ciecierzycę dziś na noc;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) pozdrawiam i obserwuję :)
OdpowiedzUsuńSałatki bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńTakiej z ciecierzycą jeszcze nie jadłam,
muszę koniecznie wypróbować ten przepis. :D
Przesyłam buziaczki z Kwiatowego Dywanika :*
ale jakie ładne podanie :) cudna miseczka :-)
OdpowiedzUsuńnie jadlam jeszcze ciecierzycy choc nie raz sie do tego przymierzalam:)Twoja propozycja wyglada pysznie i bardzo zachecajaco:)
OdpowiedzUsuń