Moja przygoda z soczewicą zaczęła się stosunkowo niedawno, ale jej wszechstronność i walory smakowe sprawiły, że sięgam po nią coraz częściej.
Dziś proponuję bardzo smaczny pasztet z soczewicy z dodatkiem warzyw, jeśli ktoś gustuje w tych smakach nie będzie zawiedziony.
Pasztet wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem, mi jednak tak zasmakował, że potrafię go podjadać łyżeczką ze słoika.
Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy,
- 1 mała cebula,
- 1/2 białej części pora,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 - 4 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 roztrzepane jajka,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz,
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy 2 szklankami zimnej wody i gotujemy do momentu, aż soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę (ok. 30 minut).
W ostateczności ma powstać gęste puree.
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę i pora kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dusimy cebulkę i pora, następnie dodajemy resztę warzyw, przeciskamy przez praskę czosnek i całość dusimy do miękkości.
Pod koniec smażenia dodajemy słodką paprykę oraz tymianek, mieszamy.
Warzywa łączymy z soczewicowym puree, dodajemy siemie lniane i miksujemy dokładnie blenderem.
Następnie dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
W zależności od preferencji można dodać inne ulubione przyprawy.
Średniej wielkości keksówkę (moja 10 cm x 28 cm)
wykładamy folią aluminiową bądź natłuszczamy i podsypujemy bułką tartą, przekładamy wcześniej przygotowaną masę.
Pasztet pieczemy na drugiej półce od dołu w temperaturze 190 stopni C
przez 35 - 40 minut.
Pasztet przed spożyciem należy dokładnie schłodzić,
przechowywać w lodówce np. w słoiczku czy pojemniku hermetycznym.
Uwielbiam takie pasztety :)
OdpowiedzUsuńMogę się pochwalić iż wykonałam to cudo :). Mam dokładnie jak Ty Tysiu - potrafię go podjadać wprost ze słoika bez żadnego pieczywa.Banalnie proste do zrobienia,bardzo dobre - krótko mówiąc/pisząc - NIEBO W GĘBIE :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, na pewno nie raz do powtórki(zwłaszcza, że jest przy okazji bardzo zdrowe)
pasztet wyszedł pyszny...szczerze mówiąc pierwszy raz zrobiłam coś z soczewicy...faktycznie ten pasztet jest banalnie prosty,zdrowy i smaczny:)...dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńA ciekawe czy możnaby dodać kawałek pomidora do składników? Wygląda apetycznie, chyba się za jakiś czas skuszę i wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńOczywiście! :)
Usuńnie wiesz ile moze miec kalorii?
OdpowiedzUsuńNigdy nie liczyłam kcal moich potraw :)
UsuńMnie wyszło około 170kcal/100g
UsuńDzięki za info!
Usuń