Lekki i aksamitny krem który w smaku bardzo przypomina klasyczny majonez.
Jego wykonanie jest niezwykle proste, wystarczy wszystkie składniki włożyć do blendera i dokładnie zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji.
Składniki:
opakowanie twarożku granulowanego (wiejski, w kubeczku)
2 jaja ugotowane na twardo (jeszcze ciepłe)
sól do smaku
łyżka soku z cytryny
Twarożek odcedzamy z nadmiaru śmietanki i przekładamy do misy blendera, dodajemy sól i sok z cytryny.
Jaja ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i jeszcze ciepłe kroimy w mniejsze części,
dokładamy do blendera i całość miksujemy ok. 5 minut na aksamitny krem.
W zależności od upodobań domowy majonez możemy doprawić ulubionymi przyprawami,
w przypadku kiedy będzie zbyt gęsty można dodać trochę mleka.
Domowy majonez podajemy schłodzony z lodówki,
świetnie smakuje dodany np. do sałatki jarzynowej.
świetny pomysł :) do jajek będzie idealny!
OdpowiedzUsuńmusze koniecznie wyprobowac! fantastyczny pomysl!
OdpowiedzUsuńA mi się zawsze wydawało, że zrobienie domowego majonezu to bardzo trudne jest. A tu prosze super prosty przepis :D
OdpowiedzUsuńMajonez wyborny, do sałatki jarzynowej idealny! Moja majonezożercza rodzina nie poznała się, że to nie "oryginalny" wyrób ze sklepowego słoiczka ;)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast granulowanego twarożku może być taki zwykły ? :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ze zwykłym z tego względu, że ten w kubeczku jest bardziej wilgotny, a o taką konsystencję właśnie tutaj chodzi :)
UsuńJeżeli mamy zwykły twarożek i bardzo chcemy z niego skorzystać to wydaje mi się, że krem mógłby wyjść zbyt "suchy", można wtedy dodać trochę mleka, ale już na pewno nie uzyskamy takiej konsystencji jak w przepisie.
Mimo wszystko - Do odważnych świat należy :)
a ile gram ma być tego twarożku?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam.
UsuńOk. 200 - 250 g.
Jak się nie mylę tyle mają te standardowe kubeczki Serka Wiejskiego typu Grani dostępne u Nas w Pl. :)