Domowy cukier waniliowy to wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, ciast i tortów.
Dopóki sama go nie przygotowałam, nie zdawałam sobie sprawy jak bardzo jest aromatyczny i jak potrafi zmienić smak wypieków oraz słodkości.
Wspaniale smakuje także do kawy, herbaty czy domowej czekolady - koniecznie musicie wypróbować!
Przygotowanie takiego cukru jest bardzo proste i szybkie, potrzebny nam jest tylko zwykły cukier oraz laski wanilii.
Ja wykorzystałam te które dostałam od firmy Skworcu - niezwykle aromatyczne, wilgotne i elastyczne.
Za jednym razem możemy przygotować sporą ilość takiego cukru, a dzięki właściwemu przechowywaniu w dobrze zamkniętym słoiczku wystarczy nam na bardzo długi czas.
Składniki:
300 g drobnego cukru
2 laski wanilii Skworcu
Do słoiczka wkładamy cukier.
Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy delikatnie nożykiem ziarenka, dodajemy do cukru i dokładnie mieszamy, aż do połączenia się czarnych ziarenek z cukrem.
Do środka słoika dokładamy także strąki wanilii pokrojone w drobne części dla dodatkowego aromatu.
Całość szczelnie zamykamy i gotowe!
Domowy cukier waniliowy bardzo szybko Was do siebie przekona swoim wspaniałym smakiem i aromatem!
Świetne, muszę koniecznie wypróbować, uwielbiam cukier waniliowy do wypieków, ale ta sklepowa wanilina wcale mnie nie jara :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa jestem tego prawdziwego zapachu wanilii i takiego "swojego" cukru waniliowego. Przepis banalny, kupuje wanilie i robię :))
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa:) taka prosta i oczywista a nigdy nie wpadłam na pomysł..:) :*
OdpowiedzUsuńI laski wanilii które wcześniej były wykorzystane można jeszcze dorzucić do słoiczka żeby zaromatyzowały go jeszcze i jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńMam wspomniane na końcu przepisu, że:
Usuń"Do środka słoika dokładamy także strąki wanilii pokrojone w drobne części dla dodatkowego aromatu." :)
Zawsze tak robię! :)