Ciekawy zamiennik standardowych frytek z ziemniaków.
Frytki z selera są dietetyczne ponieważ przyprószamy je ulubionymi przyprawami i pieczemy w piekarniku.
Mają bardzo ciekawy smak, a gdy podamy do nich ulubiony dip całkiem łatwo możemy oszukać nasz umysł i zajadać je kilogramami bez zbędnych wyrzutów sumienia.
Ja moje frytki zjadłam z dipem pomidorowym Przepis Tu.
Ja moje frytki zjadłam z dipem pomidorowym Przepis Tu.
Składniki:
1 duży seler
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
Selera obieramy, myjemy i kroimy we frytki.
Frytki przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy ulubione przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
Tak przygotowane frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Pieczemy przez 30 - 40 minut w zależności od tego na jaki stopień wypieczenia frytek mamy ochotę.
Komentarze