Wytrawne muffiny z tuńczykiem.

Wytrawne babeczki z tuńczykiem i cebulką, idealnie sprawdziły się na śniadanie oraz przekąskę w pracy. 

Pożywne muffiny o zapachu rybno - cebulowym są smaczną odmianą od codziennych kanapek. 
 


Składniki:

na 10 - 12 muffinek
- 150 g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 150 g tuńczyka w zalewie własnej z puszki,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 50 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 jajo,
- 50 ml oleju, 
- 100 ml mleka,
 

Formę do muffinek wyłóż papilotkami i rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Do miski przesiej przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dodaj sól.
Wymieszaj suche składniki.

Tuńczyka odcedź z zalewy własnej i rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki, cebulkę pokrój w kosteczkę.
W osobnym naczyniu połącz rybę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
W miseczce wymieszaj jajo, mleko, jogurt naturalny i tłuszcz na jednolitą masę.

Mieszankę rybną oraz pozostałe mokre składniki dodaj do mieszanki mącznej.
Całość wymieszaj do połączenia składników.

Papilotki wypełniaj ciastem do 2/3 wysokości, piecz w piekarniku ok. 20 minut. 



Zobacz inne moje propozycje na wytrawne muffiny:

Muffiny z suszonymi pomidorami, fetą i rukolą.
KLIK


Muffiny z serem żółtym i świeżym ogórkiem.
KLIK



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

7 comments:

  1. Pycha, z tuńczykiem jeszcze nie robiłam, fajnie się zapowiadają:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dotąd wytrawne muffiny jakoś mnie do siebie nie przekonały, ale tak sobie wyobrażam smak i myślę, że ten tuńczyk to mógłby być właśnie strzał w dziesiątkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!
    lubię muffinki w wersji wytrawnej a z tuńczykiem jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis tym bardziej ze muffiny kojazymy czesciej z czyms na slodko.
    Zapraszam do mnie
    http://co-ugotowac.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wykorzystałam przepis i jedyną wadą babeczek było ciężki odchodzenie od papierka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj korzystam z silikonowych więc nie mam z tym problemu, ale wcześniej korzystałam z papierowych i również babeczki czasami się przyklejały.

      Usuń