Chrupiąca cykoria w połączeniu z soczystą, słodką pomarańczą oraz orzechami włoskimi tworzy smaczną sałatkę, idealną na przekąskę w ciągu dnia.
3 duże pomarańcze (najlepiej słodkie)
150 g orzechów włoskich
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka kwaśnej śmietany
3 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Cykorię płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku.
Wycinamy gorzkie pięty, odrywamy brzydkie liście, kroimy na plasterki i palcami rozdzielamy liście.
Pomarańczę obieramy, usuwamy białe błonki i kroimy w mniejsze części - kwadraty bądź paseczki.
Orzechy włoskie prażymy na rozgrzanym teflonie, często mieszając, aby się nie przypaliły.
Pozostawiamy do wystygnięcia.
Mieszamy wszystkie składniki na sos: śmietanę, jogurt naturalny, sok z cytryny.
Doprawiamy szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Składniki wraz z sosem łączymy w misce, przed podaniem ozdabiamy orzechami włoskimi.
Uwielbiam pomarańcze i cykorię :D.
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że akurat mam alergie na orzechy włoskie.
Ciekawe czy z innymi też by się dobrze komponował smak.
Ja bym spróbowała z migdałami, słonecznikiem albo po prostu innymi orzechami :)
Usuń