Dzisiejszy przepis jest z tych banalnych.
Dobry sposób na podanie zwykłej parówki trochę inaczej.
Dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Lubię mieć zawsze w lodówce gotowe ciasto francuskie, z którego w każdej chwili można przygotować coś dobrego.
Ostatnio podczas wizyty najbliższych podałam te oto zawijańce z sosem czosnkowym, zachwalali - smakowało :)
W końcu w prostocie tkwi siła!
Składniki - na 18 sztuk:
- 2 gotowe opakowanie ciasta francuskiego,
- 5 parówek,
- 200 g sera żółtego (startego na tarce o grubych oczkach),
- 1 jajko (do posmarowania)
- ulubione zioła,
Przygotowanie:
1) Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty.
Mi z jednego rulonika wyszło 9 kwadratów.
2) Parówkę kroję na pół i na paseczki, u mnie długość ok. 8 cm.
3) Każdy kwadrat posypuję dość grubo startym żółtym serem, kładę kawałek parówki, podsypuję ulubionymi ziołami, po czym zawijam, dociskając dobrze ciasto.
4) Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C, na blasze układam zawijańce, smaruję roztrzepanym jajkiem i zapiekam przez ok. 20 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.
5) Po delikatnym ostygnięciu podaję z ketchupem bądź sosem czosnkowym.
W prostocie smak!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń