Wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami, fetą i rukolą.

Zazwyczaj jem je na słodko, tym razem przyszedł czas, aby zrobić je w formie przekąski :)

i to niekoniecznie na słodko!

Dodałam swoje ulubione składniki...

Doskonale sprawdziły się jako drugie śniadanie oraz przekąska w pracy.



Składniki:
(na 12 muffinów)
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżka cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- świeżo mielony pieprz - do smaku,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 jajko,





Dodatki:
- 10 suszonych pomidorów,
- 100 g sera typu feta,
- garść rukoli,
- 2 ząbki czosnku,
- bazylia (u mnie suszona),



Przygotowanie:
1) Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy razem.
2) W drugiej misce łączymy mleko, oliwę z oliwek, jajko wraz z dodatkami - suszone pomidory i fetę kroimy w drobną kosteczkę, rukolę dzielimy na mniejsze części, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz płaską łyżeczką bazylii.
3) Masę dodajemy do suchych składników i mieszamy tylko tak, aby składniki się nawzajem połączyły.
4) Wkładamy do formy na muffiny, papilotki napełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez ok 15 - 20 minut.
5) Muffinki najlepiej przełożyć na ruszt bądź kratkę aby wystygły i odparowały.



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

5 comments:

  1. nigdy nie robiłam wytrawnych muffinek, muszę to nadrobić!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie! mimo braku jajka:} - wszytko przez moją wisząca u nóg córeczkę. Na pewno będę wracała do tego przepisu...tym razem już z jajkiem:)

    OdpowiedzUsuń