Zainspirowana Smacznie Zdrowo Kolorowo zrobiłam zapiekankę warzywną.
Szybka, kolorowa, zdrowa i bardzo smaczna.
Ciekawa alternatywa dla tych którzy mają ochotę na dietetyczny obiad.
Składniki:
(u mnie na naczynie żaroodporne o średnicy 30 cm)
- 2 czerwone cebulki,
- jedna duża czerwona papryka,
- 200 g brokuła,
- 200 g fasolki szparagowej,
- zioła prowansalskie,
- 50 g sera żółtego,
- 30 g sera mozzarella,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka,
1) Brokuła i fasolkę szparagową sparzyć we wrzątku.
Tak aby były delikatnie miękkie i jednocześnie zachowały swoją jędrność.
2) Paprykę pokroić w paseczki, cebulkę w talarki.
3) Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą oraz pieprzem, posypać startym serem żółtym i mozarellą.
4) Polać całość roztrzepanymi jajkami, posypać ziołami prowansalskimi.
5) W piekarniku nagrzanym do 190 stopni C zapiekamy zapiekankę do czasu, aż warzywka połączą się z serem, a jajka zetną.
U mnie około. 30 minut.
jak pysznie, gdy jest tak kolorowo :-))
OdpowiedzUsuńrewelacja!
OdpowiedzUsuńteż muszę zrobić zapiekankę warzywną;)
Polecam Ci jeszcze zapiekankę brokułowo-kalafiorową. Do niej najlepiej użyć sera podobnego w smaku do oscypka. Mniam...
OdpowiedzUsuńPolecam Ci jeszcze zapiekankę z brokuła i kalafora. Warto wtedy użyć sera podobnego w saku do oscypka. Mniam
OdpowiedzUsuńzrobie to pewnie bardzo pyszne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam zrobie
OdpowiedzUsuńskorzystam , zapowiada sie pysznie :)
OdpowiedzUsuń