Szybkie spaghetti z włoskim posmakiem - ze szpinakiem i ricottą.
Połączenie to oczywiście mnie nie zawiodło!
Jest zabójczo smaczne, delikatny ser ricotta spisał się na medal.
Składniki:
( na 2 porcje )
- 400 g makaronu spaghetti (bądź jakikolwiek inny ulubiony),
- 250 g sera ricotta,
- 400 g świeżego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę bądź drobno posiekane),
- 2 cebule,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
Przyprawy:
- sól,
- pieprz,
JEŚLI KTOŚ NIE GUSTUJE W DANIACH Z CZOSNKIEM PROSZĘ GO PO PROSTU POMINĄĆ, BĄDŹ DODAĆ WEDŁUG WŁASNYCH UPODOBAŃ.
Przygotowanie:
1) W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente z odrobiną oliwy.
Odcedzamy.
2) Na rozgrzanej patelni na dwóch łyżkach oliwy z oliwek dusimy cebulkę pokrojoną w piórka, kiedy cebulka stanie się mięciutka dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę bądź drobno pokrojone.
Mieszamy - na małym ogniu. Po chwili dodajemy umyty i osuszony szpinak, czekamy, aż ładnie się udusi, zmniejszy swoją objętość, a ewentualny nadmiar wody odparuje.
3) Patelnię zdejmujemy z ognia i zawartość łączymy z serem ricotta - na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem.
4) Odcedzony makaron mieszamy z sosem ze świeżego szpinaku i ricotty.
PRZEPIS ZGŁOSZONY DO AKCJI:
mm, wygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNominowaliśmy twojego bloga do Liebster Blog Award.
Zapraszamy do nas http://panstwo-ka.blogspot.com/
Mniam!
OdpowiedzUsuńMmm, niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńPyszne, już po raz któryś robię makaron z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)