Mistrzowskie połączenie smaku, dobry pomysł na szybki i efektowny obiad.
Składniki:
na 2 porcje
400 g ulubionego makaronu,
15 suszonych pomidorów (osuszonych z zalewy),
3 czubate łyżki mascarpone,
2 łyżeczki ziół włoskich bądź ziół do pizzy,
świeżo zmielony pieprz do smaku,
świeżo zmielony pieprz do smaku,
80 ml wody (wody ma być tylko tyle aby przykryła warstwę pomidorków),
oliwki (opcjonalnie)
1) Ulubiony makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
2)
W rondelku na malutkim ogniu podgrzewamy wodę, wrzucamy do niej drobno
pokrojone suszone pomidory, dusimy chwilkę po czym dodajemy 3 czubate
łyżki mascarpone i mieszamy aż do rozpuszczenia się serka. Doprawiamy
pieprzem oraz ziołami do smaku.
Sos powinien być dość gęsty i aksamitny.
3) Makaron łączymy z sosem, dobrze mieszany i podajemy na talerzu.
Och, tym mascaropne mnie zdobyłaś :) To ostatnio mój ulubiony dodatek do makaronu.
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takiego zestawienia w makaronie. Zapisuję!
*mascarpone
OdpowiedzUsuńMmm, pycha, gdyby tylko nie te oliwki. ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy, prosty przepis, na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła!! mniam!! wygląda wspaniale, Tysia ja przez Ciebie pokocham gotowanie :-)
OdpowiedzUsuńTysia....kolejne przepyszne danie!!!!...pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie. Wiem, bo też takie robiłam :)
OdpowiedzUsuń