Smaczne, słodkie i pożywne danie.
U mnie ostatnio zagościło na śniadanie.
Naleśniki są bardzo uniwersalne - podobnie jak makaron można je podawać ze wszystkim co tylko lubimy.
Wystarczy uruchomić fantazję, a reszta potoczy się sama...i tak też było u mnie.
Zapraszam na
NALEŚNIKOWE ŚLIMACZKI Z MASCARPONE I GRANATEM.
Składniki na naleśniki:
(u mnie wyszły 4 duże)
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- 150 g mąki pszennej,
Wszystkie składniki mieszamy, najlepiej ubijaczką do białek, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję.
Naleśniki smażymy na małej ilości tłuszczu, z każdej strony po ok. 1 minucie, aż do zarumienienia się.
Dodatki:
- 1 granat,
- 100 g serka mascarpone,
- 3 łyżki mleka,
Moja propozycja podania:
3 naleśniki zwijam w rulonik i kroję w 1, 5 centymetrowe ślimaczki, układam na talerzu.
Serek mascarpone łączę w miseczce z 3 łyżkami mleka i mieszam, z racji tego, że mascarpone jest bardzo gęsty, chcę uzyskać trochę rzadszą masę :)
Masę przekładam do szprycy i przyozdabiam ślimaczki.
Obieram granat, wyłuskanymi pestkami posypuję całość.
ależ to ślicznie wygląda! brawo za pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja podania. :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie sie prezentują. :)
OdpowiedzUsuńcudne, bardzo estetyczne i apetyczne
OdpowiedzUsuń