To pomarańczowe
warzywo kojarzy się przede wszystkim z jesienią oraz amerykańskim świętem
Halloween.
Tymczasem
miąższ i pestki dyni stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych.
Warto więc
się skusić i wykorzystać sezon na dynię w kuchni!
ZUPA DYNIOWA Z IMBIREM.
Rozgrzewająca
i bardzo aromatyczna zupka w postaci kremu, idealna na chłodne jesienne
wieczory.
Imbir, który
jest miłosnym afrodyzjakiem nadaje potrawie subtelności pełnej wytwornego
smaku.
Kto raz
spróbuje tej zupki z pewnością będzie chciał ugotować ją jeszcze raz!
Składniki:
- 1, 5 litra
wody,
- 2 kostki
drobiowe,
- 1 kg
miąższu z dyni,
- 2 duże
ziemniaki,
- 1 cebula,
- śmietana,
- imbir – 2
łyżeczki,
- natka
pietruszki,
- pieprz,
sól – do smaku,
1) Z wody i kostek drobiowych przygotuj
wywar.
2) Obierz i pozbaw pestek dynię,
następnie pokrój w kostkę.
3) Obierz ziemniaki i cebulę, również
pokrój w kostkę.
4) Do gotowego bulionu wrzuć pokrojoną
dynię, ziemniaki oraz cebulę.
Gotuj do miękkości warzyw, następnie zmiksuj na gładki, aksamitny krem.
5) Całość dopraw imbirem, solą i
pieprzem.
6) Smak dodatkowo poprawi oliwa z
oliwek.
7) Podaj z kleksem śmietany, natką
pietruszki oraz groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Jest to pierwszy mój przepis, który dzięki uprzejmości Eli ukaże się w gazecie
Express Lokalny
Express Lokalny
Właśnie w sobotę robiłam :) Zupa krem z dyni wyśmienicie smakuje też ze świeżo startą gałką muszkatołową i z sokiem z cytryny - powoduje, że zupa nie jest taka mdła. Ja zamiast kostek drobiowych wykorzystuję podsmażony por na masełku. Masło nadaje dodatkowej aksamitności i lepszego smaku :)
OdpowiedzUsuńDzięki za info :) wezmę pod uwagę przy następnej zupce :)))))))))
Usuń