Krem z brokułów to bardzo szybka w przygotowaniu zupka, a przy tym jakże smaczna i efektowna!
Sprawdzi się zarówno jako pomysł na szybki obiad, rozgrzewająca zupka na jesienne dni czy przystawka na rodzinnym spotkaniu ;)
Jeśli chodzi o dodatki do zupy - wszystko zależy od naszych preferencji i smaku.
Doskonale w duecie z kremem z brokułów komponować się będą prażone migdały, grzanki czosnkowe, pestki dyni na ciepło czy groszek ptysiowy.
Ja wybrałam ostatnią alternatywę.
Zresztą...sami zobaczcie na zdjęciach :)!
Składniki:
(u mnie na 3 porcje)
- 1, 5 litra bulionu ( u mnie warzywny, ale można zrobić z kostki rosołowej ),
- 600 g brokuła ( u mnie mrożony ),
- szczypiorek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- groszek ptysiowy,
Przyprawy:
- zioła prowansalskie,
- pieprz,
- sól,
Wykonanie:
1) Gotujemy bulion bądź jeśli mamy już zrobiony to do gotowego bulionu wkładamy brokuł i czekamy, aż się ładnie zagotuje do miękkości.
2) Całość ściągamy z ognia i traktujemy blendrem - na gęsty, aksamitny krem.
3) Gotowy krem jeszcze chwilkę trzymamy na delikatnym ogniu, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, ja dodałam również 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która wspaniale uwydatnia smak.
4) Kremik nalewam do talerza i bezpośrednio przed podaniem posypuję ziołami prowansalskimi, pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz groszkiem ptysiowym.
Zupkę można podawać z kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego mi jednak bardzo zasmakowała w naturalnym wydaniu ;)
PRZEPIS ZOSTAJE ZGŁOSZONY DO AKCJI:
Komentarze