Przepyszne, domowe bułeczki.
Składniki
na 12 bułeczek
- 570 g mąki pszennej (typ 480)
- 12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
- 175 ml mleka + 10 ml do drożdży
- 85 g masła (może być masło roślinne)
- 4 łyżeczki cukru
- 2 jajka
- łyżeczka soli
plus:
- rozkłócone jajko do smarowania przed pieczeniem
Wykonanie:
1) Drożdże rozrabiamy z cukrem i tą odrobiną mleka (ze składników pozycja + 10 ml do drożdży).
Moje mleko było letnie.
2) Do miski wrzucamy wszystkie pozostałe składniki a także dodajemy te rozrobione drożdże. Mieszamy, aż się połączy.
3) Przekładamy na blat i wyrabiamy parę minut aż będzie gładkie. Jeśli ciasto się klei to podsypujemy je odrobinką mąki.
4) Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią.
Zostawiam na 1h wyrastania.
5) Po 1 h wyjmujemy z miski - ciasto powinno powiększyć swoją objętość - i jeszcze chwilkę wyrabiamy.
6) Następnie dzielimy ciasto na 12 części - ja tak jak radziła Paulinka - zrobiłam z ciasta taki jakby bochenek chlebka i dzieliłam nożem na równe 12 części.
7) Z każdej części formułujemy kulkę przypominającą kształtem bułeczkę.
8) Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia - w odstępach ok. 1, 5 cm.
I zostawiamy jeszcze pod przykryciem na kolejne 1 h aby bułeczki jeszcze bardziej wyrosły.
9) Po tym czasie bułki smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 190 C piekarnika.
10) Bułeczki można posypać ulubionymi dodatkami, np. sezamem czy makiem czy ziarnami.
jutro biorę się za to wykonanie ;)
OdpowiedzUsuńNo, wspaniale wyglądają :) Aż dziwię się sama, że nigdy nie piekłam bułeczek
OdpowiedzUsuńMuszę jutro je zrobić...nigdy nie chciało mi się ciasta drożdżowego urabiać...
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Bułeczki wyszły przepyszne. Polecam :)
OdpowiedzUsuń