Domowe Bułki Pszenne.

Przepyszne, domowe bułeczki.



Składniki

na 12 bułeczek

  • 570 g mąki pszennej (typ 480)
  • 12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
  • 175 ml mleka + 10 ml do drożdży
  • 85 g masła (może być masło roślinne)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
plus:
  • rozkłócone jajko do smarowania przed pieczeniem



Wykonanie:
1)  Drożdże rozrabiamy z cukrem i tą odrobiną mleka (ze składników pozycja + 10 ml do drożdży).
Moje mleko było letnie.
2) Do miski wrzucamy wszystkie pozostałe składniki a także dodajemy te rozrobione drożdże. Mieszamy, aż się połączy.
3)  Przekładamy na blat i wyrabiamy parę minut aż będzie gładkie. Jeśli ciasto się klei to podsypujemy je odrobinką mąki.
4)  Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią.
Zostawiam na 1h wyrastania.
5) Po 1 h wyjmujemy z miski - ciasto powinno powiększyć swoją objętość - i jeszcze chwilkę wyrabiamy.
6) Następnie dzielimy ciasto na 12 części - ja tak jak radziła Paulinka - zrobiłam z ciasta taki jakby bochenek chlebka i dzieliłam nożem na równe 12 części.
7) Z każdej części formułujemy kulkę przypominającą kształtem bułeczkę.
8) Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia - w odstępach ok. 1, 5 cm.
I zostawiamy jeszcze pod przykryciem na kolejne 1 h aby bułeczki jeszcze bardziej wyrosły.
9)  Po tym czasie bułki smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 190 C piekarnika.
10) Bułeczki można posypać ulubionymi dodatkami, np. sezamem czy makiem czy ziarnami.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

4 comments:

  1. jutro biorę się za to wykonanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, wspaniale wyglądają :) Aż dziwię się sama, że nigdy nie piekłam bułeczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę jutro je zrobić...nigdy nie chciało mi się ciasta drożdżowego urabiać...

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Bułeczki wyszły przepyszne. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń