Szybkie, smaczne i pożywne danie, idealne kiedy mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś pożywnego.
Składniki:
( na 2 porcje )
- duże opakowanie jogurtu naturalnego - 400 g,
- nasiona słonecznika - 50 g,
- puszka zielonego groszku konserwowego,
- makaron świderki - 300 g.
- ser edamski - do posypania,
- koperek - do przyozdobienia,
Wykonanie:
1) Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i traktujemy zimną wodą.
2) Na teflon wylewamy jogurt naturalny najlepiej gęsty typu greckiego, ścieramy ser żółty bądź kroimy w małe kawałeczki.
Całość delikatnie podgrzewamy aż do połączenia się jogurtu i sera.
3) Odcedzamy groszek po czym dodajemy go na patelnię, kroimy koperek i również dodajemy. Mieszamy.
4) Słonecznik podprażamy na osobnej patelni także na teflonie.
5) Do zrobionego sosu wrzucamy odcedzony makaron
oraz połowę słonecznika, kilka ziaren zostawiamy do dekoracji.
Całość dokładnie mieszamy, można do smaku przyprószyć świeżo zmielonym
pieprzem, po czym na pół ciepłe podajemy na talerzu posypane pozostałym
słonecznikiem :)
Uwielbiam takie makarony- szybkie , zdrowe i pyszne, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńugotowałam,zjadłam i jak zwykle się nie rozczarowałam:)...pozdrawiam Tysiu!
OdpowiedzUsuń