Kokosowe rafaello bez cukru i tłuszczu

Lekkie kokosowe kuleczki, które można podjadać bez wyrzutów sumienia ;)




Składniki:
(u mnie wyszło ponad 20 dość dużych kuleczek)
- 1 duży dojrzały banan (najlepiej taki już z trochę przyciemnioną skórką, gdyż jest najsłodszy wtedy),
- 1 jajko,
- 2 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego ( ewentualnie może być gęsta śmietana ),
- 6 dużych łyżek płatków owsianych,
- 2 łyżki likieru kokosowego ( ja dodałam ponieważ akurat miałam w domu a chciałam wzbogacić kokosowy smak ),
- 100 g wiórek kokosowych, ( i dodatkowo jeszcze ok 30 g w miseczce ponieważ na końcu ulepione kulki jeszcze obtaczam we wiórkach ),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Z powyższych składników wyszła mi ładna masa - była na tyle kleista, abym mogła spokojnie w dłoniach formułować kuleczki. 
Naturalnie trzeba samemu trochę pokombinować, być może ktoś będzie musiał dodać do zagęszczenia więcej jogurtu bądź płatków owsianych czy wiórek kokosowych.

Wykonanie:

W misce rozgniatam banana wraz z jajkiem, aby się połączyły, dodaję do tego płatki owsiane oraz wiórki kokosowe, rozgniatam dalej widelcem, aż wszystkie składniki skleją się wzajemnie.
Teraz dodaję jogurt i likier kokosowy dalej mieszam masę.
Na koniec do ostatecznego zagęszczenia dodaję mąkę ziemniaczaną.
Ciasto powinno w tym momencie skleić się już w jedną bryłę, jeśli jest zbyt rzadkie proszę dosypać wiórki kokosowe i płatki owsiane.

Następnie ugniatam w delikatnie wilgotnych dłoniach kuleczki i nadaje im ładny kształt.
Na koniec wrzucam je do miseczki z wiórkami i obtaczam dokładnie.

Wykładam na papier do pieczenia i wędrują do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika na około 20 minut, aż się ładnie przyrumienią.



 Idealne do kawy czy do kakao.


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

8 comments:

  1. Ja jestem pod wrażeniem nie tylko ciasteczek, ale i zdjęć :)
    Wyszły naprawdę bardzo fajnie :)

    Asia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! bardzo mi miło, staram się ;-)
      pozdrawiam
      Justyna

      Usuń
  2. PIKNE i już czuję jak wspaniale smakują, będą do wypróbowania niebawem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba wypróbuję :-)

    Wyglądają pyyyysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno wypróbuje, muszą być prze pyszne :) Gosiaczek

    OdpowiedzUsuń
  5. są rewelacyjne!!!!!! dziękuje za przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety albo mi nie wyszły (raczej tak), albo to nie mój smak. Zrobiłam bez likieru.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne! Może tylko troszeczkę za duże kulki zrobiłam dlatego piekłam ok. 5 min. dłużej. Nie mogłam się też powstrzymać, aby dodać 2 łyżeczki cukru i powiem, że następnym razem zaryzykuje nawet trzema :)
    Warto spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń