Lekkie kokosowe kuleczki, które można podjadać bez wyrzutów sumienia ;)
Składniki:
(u mnie wyszło ponad 20 dość dużych kuleczek)
- 1 duży dojrzały banan (najlepiej taki już z trochę przyciemnioną skórką, gdyż jest najsłodszy wtedy),
- 1 jajko,
- 2 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego ( ewentualnie może być gęsta śmietana ),
- 6 dużych łyżek płatków owsianych,
- 2 łyżki likieru kokosowego ( ja dodałam ponieważ akurat miałam w domu a chciałam wzbogacić kokosowy smak ),
- 100 g wiórek kokosowych, ( i dodatkowo jeszcze ok 30 g w miseczce ponieważ na końcu ulepione kulki jeszcze obtaczam we wiórkach ),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Z powyższych składników wyszła mi ładna masa - była na tyle kleista, abym mogła spokojnie w dłoniach formułować kuleczki.
Naturalnie trzeba samemu trochę pokombinować, być może ktoś będzie musiał dodać do zagęszczenia więcej jogurtu bądź płatków owsianych czy wiórek kokosowych.
Wykonanie:
W misce rozgniatam banana wraz z jajkiem, aby się połączyły, dodaję do tego płatki owsiane oraz wiórki kokosowe, rozgniatam dalej widelcem, aż wszystkie składniki skleją się wzajemnie.
Teraz dodaję jogurt i likier kokosowy dalej mieszam masę.
Na koniec do ostatecznego zagęszczenia dodaję mąkę ziemniaczaną.
Ciasto powinno w tym momencie skleić się już w jedną bryłę, jeśli jest zbyt rzadkie proszę dosypać wiórki kokosowe i płatki owsiane.
Następnie ugniatam w delikatnie wilgotnych dłoniach kuleczki i nadaje im ładny kształt.
Na koniec wrzucam je do miseczki z wiórkami i obtaczam dokładnie.
Wykładam na papier do pieczenia i wędrują do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika na około 20 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Idealne do kawy czy do kakao.
Ja jestem pod wrażeniem nie tylko ciasteczek, ale i zdjęć :)
OdpowiedzUsuńWyszły naprawdę bardzo fajnie :)
Asia :)
Dziękuję! bardzo mi miło, staram się ;-)
Usuńpozdrawiam
Justyna
PIKNE i już czuję jak wspaniale smakują, będą do wypróbowania niebawem!
OdpowiedzUsuńChyba wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają pyyyysznie :-)
na pewno wypróbuje, muszą być prze pyszne :) Gosiaczek
OdpowiedzUsuńsą rewelacyjne!!!!!! dziękuje za przepis:D
OdpowiedzUsuńNiestety albo mi nie wyszły (raczej tak), albo to nie mój smak. Zrobiłam bez likieru.
OdpowiedzUsuńPyszne! Może tylko troszeczkę za duże kulki zrobiłam dlatego piekłam ok. 5 min. dłużej. Nie mogłam się też powstrzymać, aby dodać 2 łyżeczki cukru i powiem, że następnym razem zaryzykuje nawet trzema :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować! :)