Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą.



Składniki na 12 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 opakowanie szpinaku - u mnie 200 g,
- 1 kostka sera fety - 200 g, (zamiennie sera typu bałkańskiego)
- 1 jajko ( roztrzepane do posmarowania ),

Przyprawy:
- czerwona słodka papryka,
- pieprz czerwony świeżo mielony.

Przygotowanie:
(trwa naprawdę chwilkę, dobra alternatywa kiedy chcemy zaskoczyć gości, którzy są już w drodze do Nas)
KROK PO KROKU ;)
1) Umyty i osuszony szpinak wrzucam do garnka, zalewam małą ilością przegotowanej wody i duszę do momentu, aż zmniejszy swoją objętość.



2) Kiedy szpinak już ładnie się poddusi (a trwa to dosłownie moment ) doprawiam go świeżo zmielonym pieprzem oraz czerwoną papryką. Całość mieszam, czekam aż woda trochę odparuje. A później odcedzam na sitku, zostawiam na chwilkę, aby resztka wody ładnie ociekła. W konsekwencji chcę uzyskać szpinakową, gęstą masę :)
3) Oto mój ser typu bałkańskiego. Ale wersja z fetą oczywiście jak najbardziej smaczna!
4) Teraz korzystam z blendra - wrzucam do niego pokrojony drobno ser oraz odcedzony farsz z przyprawami.


5) Na małych obrotach po 2 minutach sytuacja wygląda tak.


6) Teraz śmiało rozwijam rulon ciasta, kroję na 12 części...nakładam po łyżce farszu i formułuję zgrabne kieszonki bądź trójkąciki, ładnie zagniatam paluszkami aby farsz w trakcie pieczenia się nie wylał.
i tu UWAGA! proszę nie nakładać zbyt wiele farszu do jednej kieszonki ponieważ u mnie z niektórych sztuk czasami się wylewa, wolę zawsze nałożyć mniej :)
7) Gotowe kieszonki smaruję po całości roztrzepanym jajkiem i do ozdoby posypuję z wierzchu czerwoną słodką papryką, wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C, na 20 minut.
Później kiedy trochę ostygną, podaję jeszcze ciepłe.
Cudownie pasuje do tego lampka półwytrawnego, czerwonego wina.
SMACZNEGO!



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

19 comments:

  1. Szpinak z fetą to połączenie idealne, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię przepisy gdzie jest pokazane wszystko krok po kroku ;) Spróbuję kiedyś na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszna przekąska, uwielbiam szpinak, też używam serka Bałkańskiego z lidla, wolę go od fety:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastanawiam się nad tą czerwoną papryką czy nie zepsuje smaku potrawie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ją pominąć bądź użyć innej ulubionej przyprawy.

      Usuń
  5. Polecam czosnek i boczek wedzony

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie o czosnku myślałam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wcześniej robiłam to jako zapiekankę - spód wcześniej zapieczone ciasto francuskie, potem farsz szpinakowy, a na wierzch znów c. francuskie pokrojone w paski i ułożone na krzyż. Teraz zrobię wersję trójkącika lub kieszonki.
    Co do farszu, to ja przygotowuję typową bazę - cebulka w kostkę podsmażona + czosnek sprasowany (dodany po zeszkleniu się cebulki). Potem szpinak, ser feta i trochę pleśniowego (typu lazur), suszone pomidory secchi pokrojone w paski. Całość doprawiam śmietaną UHT, białym pieprzem i koniecznie gałką muszkatałową startą na tarce. Składniki są słone,więc tworząc "smak" należy uważać z solą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam szpinak w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, masz rację, szpinak jest pyszny! W dzieciństwie go nie doceniałam, ale teraz szaleję za wszystkim, co szpinakowe :))

    OdpowiedzUsuń
  10. After looking over a handful of the blog articles on your web site, I honestly
    appreciate your technique of writing a blog.
    I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking
    back in the near future. Please visit my web site too and tell me what you think.


    Feel free to surf to my web-site; BIM Latino es real

    OdpowiedzUsuń
  11. I'm not sure why but this web site is loading incredibly slow
    for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?

    I'll check back later and see if the problem still exists.



    Feel free to surf to my web-site: marketing for success

    OdpowiedzUsuń
  12. Can you envision that?

    Here is my site: aquaponics 4 you download

    OdpowiedzUsuń
  13. I every time used to read post in news papers but now as I
    am a user of net so from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.



    Here is my blog post mud mask diy

    OdpowiedzUsuń
  14. I delight in, cause I discovered just what I used to be having a look for.

    You've ended my four day long hunt! God Bless you
    man. Have a nice day. Bye

    Review my site; intestinal yeast infection

    OdpowiedzUsuń
  15. Thiss is my first time visiting here and I'm truly delighted I have found everything
    in one single place.

    Feel free to visit my page; best natural male enhancement product

    OdpowiedzUsuń
  16. If a motion picture with a certain scene becomes successful, similar
    scenes or songs are widely-used in a lot of other
    movies, hoping the success sentiment works here as well.With countless merchant issues the organization was able
    to pay 3. Yeet anotther says thhe singer is
    "at her strongest and the majority open.

    my blog ... GRATIS DOWNLOAD MUSIK INDONESIA TERBARU

    OdpowiedzUsuń
  17. Home Improvement Hartford County, MD   - Planning a home project.
    Like everything, the gutter system neds maintenance annd requires
    looking after too. Look online to see which diy projects addd essentially the most value on your home.


    Alsoo visit my blog :: Batu bata

    OdpowiedzUsuń