Pomysł na dobry i treściwy obiad.
Składniki:
- 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 0, 5 litra bulionu - u mnie dziś na szybkiego bulion z kostki rosołowej,
- 2 liście laurowe,
- pieprz świeżo mielony,
- papryka słodka,
- do zagęszczenia i zabielenia:
- łyżka mąki,
.- łyżka śmietanki,
Przygotowanie:
1) Umytą i osuszoną łopatkę kroję w kostkę.
Smażę na rozgrzanej oliwie, odstawiam na talerzyk.
2) Na tej samej patelni duszę pokrojoną drobno cebulkę wraz ze startą marchewką.
Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzucam ponownie mięsko.
Całość mieszam i jeszcze chwilkę duszę.
3) Mięsko i warzywa zalewam bulionem, dorzucam liście laurowe, doprawiam słodką papryką, pieprzem oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami.
4) Teraz duszę pod przykryciem do miękkości, u mnie ok. 1 godziny.
5) Na koniec można zdjąć pokrywkę i pozwolić aby nadmiar wywaru zredukował się.
6) Można zabielić śmietanką wymieszaną z łyżką mąki.
Ja dziś podałam z kluskami gotowanymi na parze oraz kapustą kwaszoną.
Komentarze