Pomysł na dobry i treściwy obiad.
Składniki:
- 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 0, 5 litra bulionu - u mnie dziś na szybkiego bulion z kostki rosołowej,
- 2 liście laurowe,
- pieprz świeżo mielony,
- papryka słodka,
- do zagęszczenia i zabielenia:
- łyżka mąki,
.- łyżka śmietanki,
Przygotowanie:
1) Umytą i osuszoną łopatkę kroję w kostkę.
Smażę na rozgrzanej oliwie, odstawiam na talerzyk.
2) Na tej samej patelni duszę pokrojoną drobno cebulkę wraz ze startą marchewką.
Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzucam ponownie mięsko.
Całość mieszam i jeszcze chwilkę duszę.
3) Mięsko i warzywa zalewam bulionem, dorzucam liście laurowe, doprawiam słodką papryką, pieprzem oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami.
4) Teraz duszę pod przykryciem do miękkości, u mnie ok. 1 godziny.
5) Na koniec można zdjąć pokrywkę i pozwolić aby nadmiar wywaru zredukował się.
6) Można zabielić śmietanką wymieszaną z łyżką mąki.
Ja dziś podałam z kluskami gotowanymi na parze oraz kapustą kwaszoną.
Smaczniutkie :-)
OdpowiedzUsuńKluski na parze jadłem tylko na słodko chociaż wiem, że jada się go z mięskiem. Spróbuję przy najbliższej okazji.
pychotka
OdpowiedzUsuńSpodobało mi się, spróbuję jutro na obiadek :) Powodzenia JS
OdpowiedzUsuńZrobię dziś ...z kaszą gryczaną ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszniutki gulasz. Zrobiłam do tej pory wiele ale ten naprawde jest bardzo udany!
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam:)
zajebiste
OdpowiedzUsuńzrobiłam podobny i wyszedł, dzięki! Ja zawsze do sosu dodaje trochę chrzanu, daje sosowi charakterystyczny smak ;) ale to kwestia gustu, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiesze się, że smakowało.
UsuńTo pożywna i lekka propozycja na obiad.
Jeśli chodzi o chrzan będę musiała wypróbować!
Pozdrawiam również :)
Wspaniały gulasz właśnie zrobiłam i wyszedł zajebisty . Dziękuję za doskonały przepis.
Usuńpyszotka, właśnie dochodzi:) dodałem ciut więcej marchewki i ten chrzanik,mniam mniam
OdpowiedzUsuńmiłej niedzielki
super :)
Usuńsmacznego życzę!!!
słodzizna,właśnie kończę pichcenie :)dla domowych łasuchów godne polecenia-wielki szacun dla artystki kuchennej
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa, pozdrawiam :)
Usuńsuper danie!!!!!!!!! polecam
OdpowiedzUsuńnaprawdę bardzo dobry gulasz...szczerze polecam!!!!!
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!Ale ja zamiast marchewki dodalam papryke czerwona starta polowe z calej :-) Pychotka mniam mniam :>
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie, sprobuje w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńProsto, szybko i smacznie :) dodałem wiecej marchwi przez co calosc wyszla słodka :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobie podobnie,z tym ze na sam koniec dodaje maslo z przecisnietym czosnkiem,skorka z cytryny i odrobina kminku. Polecam.
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie, będę musiała wypróbować Twojej wersji, dzięki!
UsuńSuper przepis. Ja robię Twój gulasz do placków tartych i wychodzą po węgiersku.:) Jest rewelacyjny!!! Moja rodzina się nim zajada. Brawo!!!
OdpowiedzUsuńsuper przepis:) tylko na twoim zdjęciu nie widać marchewki?
OdpowiedzUsuńWszystkie warzywa są drobno pokrojone albo jak to w przypadku marchewki starte więc na zdjęciu zniknęły pod ciemną barwą sosu, ale marchewka jest na pewno :) bez niej gulasz nie smakowałby tak samo :)
UsuńObiadek zrobiony , gulasz wyszedł rewelacyjny . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA kostka rosolowa wołowa?
OdpowiedzUsuńZrobilam dzis taki sam nie moge sie najesc pyszny jest!!!!
OdpowiedzUsuń