Dietetyczne ciasto czekoladowe z fasoli - porcja 80 kcal

Kto jeszcze nie słyszał o tym cieście to jego reakcja zapewne będzie taka jak moja za pierwszym razem :)


CIASTO Z FASOLI ? coś się chyba komuś pomyliło...a właśnie, że nie!

Słyszałam o Nim już nie raz, postanowiłam zrobić sama...
Był pierwszy raz, drugi, trzeci...a wczoraj zrobiłam po raz "enty" postanowiłam zrobić fotki i podzielić się tym przepisem z Wami na Moim Blogu!

Ciasto to uwielbiam nie tylko za smak ale również dlatego, że jest dietetyczne. 
JEDEN KAWAŁEK MA TYLKO OK. 80 KCAL :)


CIASTO JEST PRZYJEMNIE WILGOTNE, NAJLEPIEJ SMAKUJE SCHŁODZONE Z LODÓWKI.
ROBI SIĘ JE BARDZO SZYBKO I TAK SAMO SZYBKO ZNIKA ;)

Składniki:
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 duży dojrzały banan (taki z czarną skórką, bo jest najsłodszy)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego - najlepiej gęstego,
- 3 łyżki ziaren słonecznika,
- 2 jajka - osobno żółtka, osobno białka, 
- 3 łyżki miodu,
- 6 łyżeczek kakao (u mnie o niskiej zawartości tłuszczu),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- jeden cały aromat - polecam smak arakowy bądź rumowy,
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia,



PRZYGOTOWANIE:
1) Białka ubijam na pianę.
2) W osobnej misce fasolę wraz z pokrojonym bananem blenduję na gładką masę,
3) W trzecim naczyniu ucieram żółtka, miód, kakao, cynamon, aromat i proszek do pieczenia. Następnie dodaję jogurt i fasolę z bananem i słonecznik, mieszam wszystkie składniki na jednolitą masę. 
4) Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.
5) Ciasto najlepiej przelać do keksówki, ja jednak wczoraj wykorzystałam moją nowo kupioną formę silikonową do babki;)
Keksówkę należy natłuścić i podsypać mąką czy bułką tartą, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Przy silikonowej foremce mamy taką wygodę, że nie musimy wykonywać tych czynności, ciasto po ostygnięciu wychodzi samo bez problemu :)

6) W nagrzanym do 180 stopni C piekarniku pieczemy ciasto przez około 40 - 50 minut.


CIASTO SMAKUJE BARDZO DOBRZE SAMO, MOŻNA JE JEDNAK PODAWAĆ Z POWIDŁAMI, DŻEMEM CZY MUSEM ;)




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze