Kto jeszcze nie słyszał o tym cieście to jego reakcja zapewne będzie taka jak moja za pierwszym razem :)
CIASTO Z FASOLI ? coś się chyba komuś pomyliło...a właśnie, że nie!
Słyszałam o Nim już nie raz, postanowiłam zrobić sama...
Był pierwszy raz, drugi, trzeci...a wczoraj zrobiłam po raz "enty" postanowiłam zrobić fotki i podzielić się tym przepisem z Wami na Moim Blogu!
Ciasto to uwielbiam nie tylko za smak ale również dlatego, że jest dietetyczne.
JEDEN KAWAŁEK MA TYLKO OK. 80 KCAL :)
CIASTO JEST PRZYJEMNIE WILGOTNE, NAJLEPIEJ SMAKUJE SCHŁODZONE Z LODÓWKI.
ROBI SIĘ JE BARDZO SZYBKO I TAK SAMO SZYBKO ZNIKA ;)
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 duży dojrzały banan (taki z czarną skórką, bo jest najsłodszy)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego - najlepiej gęstego,
- 3 łyżki ziaren słonecznika,
- 2 jajka - osobno żółtka, osobno białka,
- 3 łyżki miodu,
- 6 łyżeczek kakao (u mnie o niskiej zawartości tłuszczu),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- jeden cały aromat - polecam smak arakowy bądź rumowy,
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia,
PRZYGOTOWANIE:
1) Białka ubijam na pianę.
2) W osobnej misce fasolę wraz z pokrojonym bananem blenduję na gładką masę,
3) W trzecim naczyniu ucieram żółtka, miód, kakao, cynamon, aromat i proszek do pieczenia. Następnie dodaję jogurt i fasolę z bananem i słonecznik, mieszam wszystkie składniki na jednolitą masę.
4) Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.
5) Ciasto najlepiej przelać do keksówki, ja jednak wczoraj wykorzystałam moją nowo kupioną formę silikonową do babki;)
Keksówkę należy natłuścić i podsypać mąką czy bułką tartą, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Przy silikonowej foremce mamy taką wygodę, że nie musimy wykonywać tych czynności, ciasto po ostygnięciu wychodzi samo bez problemu :)
6) W nagrzanym do 180 stopni C piekarniku pieczemy ciasto przez około 40 - 50 minut.
CIASTO SMAKUJE BARDZO DOBRZE SAMO, MOŻNA JE JEDNAK PODAWAĆ Z POWIDŁAMI, DŻEMEM CZY MUSEM ;)
Komentarze