Kto nie lubi pizzy ;)? Ręka w górę!
Przedstawiam mój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, który zawsze jest niezawodny :)
Przedstawiam mój sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, który zawsze jest niezawodny :)
Składniki na 2 pizze o średnicy 30 cm:
SUCHE SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki płatków owsianych (niekoniecznie - dla chętnych),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- łyżeczka ulubionych ziół do smaku - u nas przyprawa do pizzy,
WYMIESZAĆ SUCHE SKŁADNIKI
- szklanka ciepłej wody,
- 5 dag świeżych drożdży,
- szczypta cukru,
- 4 łyżki oleju,
1) Drożdże kruszę do szklanki, mieszam z ciepłą wodą, olejem i cukrem.
Drożdże muszą się dokładnie rozpuścić.
2) Płynną mieszankę przelewam do miski z suchymi składnikami i mieszam łyżką, następnie zagniatam ręką.
3) Zagniatanie zajęło mi ok. 5 minut - gotowe ciasto zostawiam w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, dziele je na dwie części i robię dowolny kształt pizzy.
Spód blaszki przed nałożeniem ciasta smaruję trochę tłuszczem aby pizza po upieczeniu ładnie odeszła.
Pizzę obłożoną ulubionymi dodatkami piekę w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C przez ok. 10 minut, na drugiej półce od dołu w funkcji termoobieg.
Upieczoną pizzę przekładam na kratkę - ruszt na kilka minut, aby odparowała od spodu.
To powinno zagwarantować jej chrupkość.
Podaję z ulubionymi sosami, polecam domowej roboty sos czosnkowy.
pizza, ja ją uwielbiam :) na pewno wypróbuje Twój przepis :) a123gosiaczek123a
OdpowiedzUsuńDzisiaj wyprobowalam Twoj przepis, powiem jedno - bylo przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
UsuńDla początkującej Blogerki takie słowa są bardzo budujące, pozdrawiam :)
Pizza prezentuje się wyśmienicie, do tego zawiera same ulubione składniki - i te świeżo pokrojone pomidorki i serek. Mniam! Na pewno wykorzystam ten przepis na najbliższy obiad.
OdpowiedzUsuńMam pytanie: na początku przepisu wspominasz, że pizzę kładziesz na blaszkę posmarowaną tłuszczem, a pod koniec, że ściągasz ją z papieru, na którym się piekła. Czy to znaczy, że jednak na blaszkę kładziesz jeszcze papier do pieczenia i na to pizzę? Czy od razu pizzę na blaszkę bez papieru? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam:) faktycznie zdarzył mi się błąd, dziękuję za uwagę!
UsuńW tym końcowym zdaniu powinno być napisane, że ściągam pizzę z blaszki na której się piekła i kładę ją na kratkę bądź ruszt aby doszła do siebie.
Zaraz poprawiam się :)
Pozdrawiam!
Witaj ponownie. Już 3 razy robiłam pizzę Twoim sposobem i muszę przyznać, że to najlepszy spośród wielu, które testowałam i na tym cieście pizza smakuje najbardziej! Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że przepis przypadł do gustu.
UsuńPozdrawiam :-)
Świetnie wygląda ta pizza tysiu będe musiała ją wypróbować.... :):):)
OdpowiedzUsuńZrobiłam pizze .Super przepis :)Polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowaliśmy Twój przepis. Z pewnością do niego wrócimy - jest najlepszy z dotychczas sprawdzonych :) Ciasto wyszło IDEALNE! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPróbowałam wielu przepisów na pizzę ale ten jest genialny!!! Ciasto wyszło rewelacyjne. Zamieniłam mąkę pszenną na tą typu 0 specjalnie do pizzy. Dziękuję i pozdrawia- Kasia
OdpowiedzUsuńIdealny!!! Pierwszy raz robiłam i super mi wyszło. Dzięki wielkie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńSuper przepis :) Pizza pyszna .Polecam .Aga
OdpowiedzUsuńAga miło mi, że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam
Jak forma ciasta powinna wyglądać po prawidłowym zagnieceniu? czy jest takie tępe czy łatwo ci się rozgniatało? czy bo obawiam się że czegoś za dużo dodałam chociaz tą sama miarką odmierzane :/ zobaczymy jak wyrośnie.
OdpowiedzUsuńCiasto raczej powinno być elastyczne i łatwo się zagniatać.
UsuńKiedy jest "tępe" może być to zależne od rodzaju użytej mąki lub kiedy dodamy jej za dużo.
Ale jak została użyta ta sama miara to może jednak nic straconego i po wyrośnięciu będzie ok :)
ciasto owszem bylo tępe po wyrobieniu ale jak wyrosło to sie stało elastyczne i puszyste .
OdpowiedzUsuńi dzięki twojemu przepisowi właśnie zajadam się pysznymi kawałkami własnej pierwszej pizzy !! Wielkie dzięki :D
Skorzystam na pewno nie raz ponownie! :))
Bardzo się cieszę, że ciasto udało się :))) zapraszam ponownie, pozdrowienia :)
Usuńprzepis rewelacja .Robiłam i rodzina jest zachwycona...!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :)
UsuńPozdrawiam :)
J.
Robiłam kiedyś z Twego przepisu i wyszła wyśmienita! Dzisiaj robię ponownie z Twojego przepisu. Najlepszy przepis z jakim w życiu się spotkałam. Polecam i pozdrawiam-Madzia.
OdpowiedzUsuńMadziu! dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że pizza smakuje!
UsuńPozdrawiam,
Justyna
Witam, powiem tylko, że przepis rewelacja.:) Swoją produkcję przygotowałam w sobotę- wszystkim domownikom smakowała wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńJuż planuję w najbliższym czasie przygotować kolejną z innymi składnikami. Pychota. Nie ma jej równych.
Pozdrawiam serdecznie.
Fajnie, że przepis przypadł do gustu, zapraszam częściej w odwiedziny po przepis nie tylko na pizzę, pozdrawiam:)
UsuńA ile tak mniej więcej trzeba czekać, na wyrośnięcie ciasta?
OdpowiedzUsuńJeżeli odstawi się ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce to ok. 45 minut powinno wystarczyć.
UsuńJa zazwyczaj pozostawiam ciasto na 60-90 minut, aby dobrze wyrosło.