Bukiet warzyw na wachlarzu sałat.

Podczas jesiennego wieczoru przyjemnie zjeść coś zdrowego i kolorowego.

Dziś zapraszam na bukiet warzyw na wachlarzu sałat, z przyjemnym serem sałatkowym typu bałkańskiego oraz grzankami.



Mimo iż składają się w ok. 90 % z wody – są bardzo wartościowym składnikiem naszej diety ze względu na bogactwo witamin.

Ja dziś wykorzystałam mix sałat: 
- lodowa,
- roszponka, 
- rukola,

Oraz:
- 1 pomidora,
- 1/2 białej cebuli,
- garść kaparów,
- garść oliwek (uwielbiam!),
- pół kostki sera sałatkowego typu bałkańskiego (do kupienia w LIDLu, polecam!),

Do sosu:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka ziół do sałatek greckich ( ja mam jeszcze z wakacji na Krecie),

Polecam jeszcze grzanki, ja zrobiłam w tosterze.




1) Na talerzu układam "porwane" liście sałat, następnie pokrojonego pomidora oraz cebulkę pokrojoną w piórka.
2) Następna warstwa to ser pokrojony w kostkę oraz oliwki i kapary.
3) Szykuję szybki sos, ja łączę musztardę z oliwą, następnie dodaję sok z cytryny, ocet balsamiczny i zioła, mieszam.
4) Polewam sałatkę sosem i dodatkowo jeszcze przyprószam ziołami dla lepszego efektu wizualnego.
5) Podaję z grzankami.




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

1 comments: