Podczas jesiennego wieczoru przyjemnie zjeść coś zdrowego i kolorowego.
Dziś zapraszam na bukiet warzyw na wachlarzu sałat, z przyjemnym serem sałatkowym typu bałkańskiego oraz grzankami.
Mimo iż składają się w ok. 90 % z wody – są bardzo wartościowym
składnikiem naszej diety ze względu na bogactwo witamin.
Ja dziś wykorzystałam mix sałat:
- lodowa,
- roszponka,
- rukola,
Oraz:
- 1 pomidora,
- 1/2 białej cebuli,
- garść kaparów,
- garść oliwek (uwielbiam!),
- pół kostki sera sałatkowego typu bałkańskiego (do kupienia w LIDLu, polecam!),
Do sosu:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka ziół do sałatek greckich ( ja mam jeszcze z wakacji na Krecie),
Polecam jeszcze grzanki, ja zrobiłam w tosterze.
1) Na talerzu układam "porwane" liście sałat, następnie pokrojonego pomidora oraz cebulkę pokrojoną w piórka.
2) Następna warstwa to ser pokrojony w kostkę oraz oliwki i kapary.
3) Szykuję szybki sos, ja łączę musztardę z oliwą, następnie dodaję sok z cytryny, ocet balsamiczny i zioła, mieszam.
4) Polewam sałatkę sosem i dodatkowo jeszcze przyprószam ziołami dla lepszego efektu wizualnego.
5) Podaję z grzankami.
Fajnie wygląda :)!!!
OdpowiedzUsuń