Przepyszne placuszki ze szpinakiem.
Szybkie i smaczne.
Składniki:
(z poniższych proporcji wyszło 7 placków)
- świeży szpinak - 1 opakowanie,
- jajka - 2 sztuki,
- mąka pszenna - 4 łyżki,
- woda - 2 łyżki,
- cukier - 1/2 łyżeczki,
- ser żółty - 20 dkg,
- trochę oliwy - do smażenia,
Wykonanie:
1) Szpinak myjemy pod bieżącą wodą a następnie przez 2-3 minuty gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
2) Po tym czasie szpinak natychmiast płuczemy zimną wodą i odciskamy.
3) Odciśnięty szpinak dość drobno kroimy i mieszamy w misce z jajkami, mąką, wodą i cukrem.
4) Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy masę formując placuszki (u
mnie wyszło 7 sztuk), równomiernie rozkładamy starty ser i przykrywamy
pokrywką.
5) Po około 3 minutach przewracamy placuszki na drugą stronę (serem do dołu) i smażymy bez przykrycia ponownie około 3 minuty.
Placuszki super smakują z sosem czosnkowym.
ale pyszności na pewno je wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać ile to jest jedno opakowanie? ile gram :)
OdpowiedzUsuńOpakowaniu szpinaku, które ja kupuję ma ok 100 g :)
UsuńPozdrawiam