Słyszałam o Nim tak wiele.
Idealne, słodkie, szybkie.
Pięknie wygląda :)
I przede wszystkim robi się je bez pieczenia.
Postanowiłam zrobić i przekonać się czy nie kłamią, że takie dobre.
Wygląda pysznie...
a jak smakuje? dowiem się dopiero jutro, ponieważ ciasto musi całą noc spędzić w lodówce, aby się idealnie zmacerować.
Przynajmniej jest na co czekać, jutro do kawki będzie w sam raz tym bardziej, że na kawkę wpadają przyszli Teściowie :) i to dla Nich to ciasto.
Oto mój 3 BIT.
Fotki kawałków od środka będą jutro jak ciasto dojdzie do siebie :)
Składniki:
- 3 - 4 paczki herbatników po 130 g - ale lepiej mieć w zapasie więcej ponieważ każdemu na blaszkę wejdzie inna liczna herbatników,
- 1 puszka krówki ok. 500 g, w moim przypadku puszka 400 g i w zupełności wystarczyło!
- 400 g śmietany kremówki 30 %,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 budynie waniliowe + 3/4 litra mleka,
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- mleko do namaczania herbatników,
I wykonanie krok po kroku:
1) Na dno blaszki układam pierwszą warstwę herbatników.
Do małej miseczki wlewam trochę mleka i delikatnie maczam każdy herbatnik w mleku przed ułożeniem na blaszkę, pozwoli to się szybciej zmacerować naszemu 3 BITowi :)
2) Na to kładę podgrzaną masę krówkową, podgrzana jest lepsza do rozprowadzenia.
3) Na to kładę kolejną drugą już warstwę herbatników.
4) Gotuję budyń, czekam aż trochę ostygnie.
Do wystudzonego budyniu dodaję 100 g masła (pół standardowej kostki) i miksuję na krem budyniowy, jednolity.
5) Teraz wykładamy nasz krem budyniowy na drugą warstwę herbatników.
i na masę budyniową nakładamy trzecią warstwę herbatników.
6) Ubijamy kremówkę z 3 łyżkami cukru pudru i łyżką cukru waniliowego.
Do ubitej na sztywno kremówki dodajemy rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody - przestygniętą żelatynę.
Wykładamy bitą śmietanę na herbatniki.
Na koniec ścieram na tarce o małych oczkach czekoladę i posypuję nią wierzch ciasta :)
Na końcu ciasto prezentuje się tak:
Teraz idzie na dobrych kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc!
Wtedy będzie przyjemniej smakować i lepiej się kroić.
Kochana, ciacho wygląda super smacznie i na pewno je spróbuję zrobić, bo jest prościutkie :).
OdpowiedzUsuńzrobiłam to ciasto w weekend na urodzinki mojego tatusia:)...goście byli nim zachwyceni:) mi samej bardzo przypadł do gustu:) i będzie zapewne gościł bardzo często w moim domku:D
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o podanie wymiaru blaszki?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
OdpowiedzUsuńWymiar blaszki to 25 cm x 30 cm,
pozdrawiam:)
Dzisiaj właśnie robię ciasto 3-bit sama jestem ciekawa jak mi wyjdzie,bo syn już dawno prosił o nie.Jest mi miło korzystać a Twoich porad i myślę,że będe z tych przepisów korzystała pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiasto na pewno wyjdzie! Mam nadzieję, że będzie smakowało.
UsuńPozdrawiam i zapraszam,
Justyna
Tysia ciasto jest fantastyczne :)))
OdpowiedzUsuńEvciu!
UsuńWiem o tym, bo je uwielbiam :)
jestem ciekawa jak wygląda te ciasto ukrojone
Usuńvery useful post! I'm responding on upper comment : "Who wants another upgrade? Be ready to get new programs for your Macbook"?.
OdpowiedzUsuńReview my website - cheap Product Design Suite Ultimate 2014