Pyszne, zdrowe, lekkie i kolorowe :)
Można do nich dodać to co się lubi, bardzo szybko znikają po upieczeniu, a przygotowanie trwa dosłownie chwilkę!
Moje Składniki:
- migdały - 20 dkg,
- pestki dyni - 20 dkg,
- orzechy nerkowca - 20 dkg,
- słonecznik - 20 dkg,
- żurawina - 20 dkg,
- rodzynki - 20 dkg,
- 1 jajko,
- 4 duże łyżki otrębów pszennych,
- 2 duże łyżki otrębów owsianych,
Wykonanie:
1) Migdały, Pestki dyni, słonecznik oraz orzechy
podprażyć delikatnie na teflonie po czym rozdrobnić bądź pokroić na
mniejsze kawałki.
2) Żurawinę i rodzynki sparzyć do miękkości później odcedzić
3) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce
oraz dodać jajko (w zalezności od potrzeby można dodać jeszcze jedno),
masa musi się ładnie ze sobą połączyć, jakby była zbyt rzadka można
dosypać garść otrąb bądź orzechów, ostateczna konsystencja musi być
gęsta :)
4) Układać na blasze
wyłożonej papierem bądź w moim przypadku matą silikonową kształtne
ciasteczka i przyklepywać je trochę łyżką, aby były dość płaskie i
przypominały ciasteczka.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 13 minut.
5) Po ostygnięciu zajadać się do woli.
Mi z podanych proporcji wyszło 11 ciastek o średnicy ok 5 cm.
O wiele lepiej się czyta takie niekolorowe literki ;) Ciasteczka wyglądają nieźle, ja gdzieś widziałam przepis z miodem, ale nie wiem czy to to samo. Będziesz też dodawała przepisy na dania obiadowe?
OdpowiedzUsuńOczywiście! Na pewno coś już dodam w ten weekend.
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie Tysiu:))
OdpowiedzUsuńkizia;p
Muszę kiedyś zrobić,uwielbiam takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam!...wyszły przepyszne:)
OdpowiedzUsuńpycha, tylko bakalie muszą być dobre http://panorzeszek.pl/ ja kupuje tutaj, te z supermarketu mi nie podchodzą
OdpowiedzUsuńHi there, yup this article is really nice and I
OdpowiedzUsuńhave learned lot of things from it regarding blogging.
thanks.
Also visit my page; matematik özel ders ankara